MODNA KUCHNIA – ARANŻACJA WYSPY KUCHENNEJ

Czym charakteryzuje się nowoczesna kuchnia?

Nowoczesna kuchnia najczęściej kojarzy się z bardzo funkcjonalnym elementem kuchni, jakim jest wyspa kuchenna. Zazwyczaj ustawia się ją pośrodku pomieszczenia lub w strefie łączącej kuchnię z salonem. Zastosowanie wyspy w kuchni to stosunkowo nowy trend w projektowaniu kuchni, jest to też świetny pomysł na ergonomiczne rozwiązanie tego wnętrza. Funkcjonalna i wygodna kuchnia powinna posiadać dużą wyspę z blatem roboczym i wbudowanymi w nią urządzeniami AGD typu zlew i płyta indukcyjna. Reszta kuchni czyli część magazynowa, powinna być umieszczona w wysokiej zabudowie rozlokowanej dookoła wyspy pod ścianami. Oczywiście w wysokiej zabudowie umieszczamy pozostałe sprzęty AGD do zabudowy typu ekspres, piekarnik, piekarnik parowy oraz chłodziarko-zamrażarka itp.

Kuchnia z wyspą to zmiana sposobu korzystania z kuchnizmianą życia czy jest to prawdą?

Kuchnia z wyspą w centrum, to zmiana wyglądu kuchni oraz zupełnie inny układ funkcjonalny. Życie w kuchni z wyspą skupia się w centrum, w środku pomieszczenia, funkcjonuje się w takim wnętrzu zupełnie inaczej niż w klasycznej kuchni gdzie blaty są umieszczone pod ścianami. Wyspa średniej wielkości umożliwia jednoczesne korzystanie z kuchni kilku osobom jednocześnie, użytkownicy są zwróceni przodem do siebie, mają ze sobą kontakt wzrokowy, również mogą ze sobą rozmawiać. Podobnie jest w przypadku osoby przygotowującej posiłek na wyspie kuchennej i drugiej osobie znajdującej się np. w salonie, cały czas „są razem” … to na pewno dobrze wpływa na funkcjonowanie rodziny.

Często nasza kuchnia z wyspą, z pomieszczenia do gotowania czyli wykonywania nieciekawej pracy, staje się strefą do aktywnego spędzania czasu np. Możemy zaprosić do siebie znajomych i razem bawić się w gotowanie. Wspólne gotowanie jest ostatnio bardzo modne, zachęcają nas do tego programy telewizyjne. Dzięki wyspie możemy „rozwinąć skrzydła” podczas gotowania. Wśród osób posiadających otwartą kuchnię z wyspą mamy ostatnio taki trend , na imprezy ze znajomymi zapraszany jest profesjonalny kucharz, który na żywo przygotowuje wyszukane dania i od razu serwuje je gościom.

Czy jest to rozwiązanie do każdej kuchni?

Rozwiązanie typu „wyspa” można zastosować praktycznie w każdej kuchni, pod warunkiem jej odpowiedniej wielkości. Może to być kuchnia otwarta na salon jak również kuchnia która będzie zamkniętym pomieszczeniem. Dla mniejszych kuchni w których nie mieści się wyspa mogę zaproponować namiastkę wyspy czyli tzw półwysep. Jest to „prawie wyspa” która z jednej strony jest przyklejona do ściany / lub jest połączona z resztą blatów / a z drugiej strony mamy wolną przestrzeń przeznaczoną na komunikację wewnątrz kuchni.

Wyspa, co to jest? jaka może być jej wielkość?

Wyspa kuchenna jest to zgrupowanie na środku kuchni ciągu szafek dolnych/stojących przykrytych blatem, wielkość wyspy zależy od przestrzeni w kuchni, trzeba zachować odpowiednią komunikację dookoła wyspy o wystarczającej szerokości, w której powinny minąć się dwie osoby / minimalna to 85-90 cm a max to 110-120 centymetrów

Typowa głębokość zabudowy znajdującej się w kuchni przy ścianie to 60 cm. Wyspa jednak powinna mieć większą głębokość. Najczęściej  są to 2 ciągi szafek ustawione plecami do siebie.  Pozwala to na zastosowanie blatu o podwójnej szerokości, tzn od 90 do 120, dzięki takiej głębokości zapewniony jest swobodny dostęp do wyspy z dwóch stron, czyli wygodne miejsce do pracy dla min. 2 osób stojących naprzeciwko siebie.

Jakie szafki umieścić na wyspie?

Na wyspie na pewno powinno znaleźć się miejsce na szafki z szerokimi szufladami i wydaje mi się, że to rozwiązanie powinno być tutaj priorytetem. Szafki z szufladami zapewniają przestrzeń do przechowywania podręcznych rzeczy z których najczęściej korzystamy, tzn talerze,miski, garnki oraz produkty sypkie …. Na wyspie powinna znajdować również się min jedna szuflada płytka w której będą znajdowały się noże, deska do krojenia, sztućce, wałek do ciasta itp. W kolejnej płytkiej szufladzie możemy umieścić również krajalnicę do pieczywa i wędlin. Na wyspie nie muszą znajdować się tylko szuflady. Możemy po stronie przeciwnej do szuflad / najczęściej od strony salonu / umieścić przeszklone witryny w których umieścimy np talerze, literaturę związaną z kuchnią, książki kucharskie lub ozdobne szkło. Ciekawym pomysłem na dodatkową funkcję wyspy jest również miejsce do zjedzenia szybkiego śniadania lub wypicia porannej kawy. Miejsce do jedzenia/siedzenia, to nic innego jak pozostawienie pustej/ niezabudowanej przestrzeni pod blatem / przestrzeń na nogi musi mieć min 30 cm głębokości, a miejsce przewidziane na 1 osobę to ok 60 cm szerokości / do której wstawiamy wysokie stołki barowe tzw hokery z regulacją wysokości siedziska lub podwyższane krzesła. Pamiętajmy o tym iż wysokość blatu w kuchni to ok 15 cm więcej niż klasycznego stołu.

Jakie urządzenia AGD umieścić na wyspie?

Jeżeli chodzi o urządzenia, to jest jedna zasada: na wyspie raczej nie umieszczamy piekarnika, wygodniej będzie jeżeli przeniesiemy go do strefy z wysoką zabudową, a ulokowanie go na wysokości 90 cm zapewni do niego wygodny dostęp.

Na wyspie za to najczęściej umieszczamy, płytę do gotowania z okapem i zlewozmywak.

Niestety umieszczenie urządzeń na wyspie jest dosyć trudne i trzeba się do tego odpowiednio przygotować. Należy koniecznie, zgodnie normami budowlanymi przygotować przyłącza wodne i elektryczne a także wentylację.

Płyta do gotowania, to koniecznie płyta indukcyjna, pod wyspę w podłodze doprowadzamy przewód z odpowiednim napięciem tzw siłą. Doprowadzenie gazu do wyspy jest bardzo trudne a często wręcz niemożliwe ponieważ przepisy budowlane zabraniają zabudowywania przewodu z gazem w ścianach lub w podłodze. Z tego względu rezygnujemy z płyty gazowej na wyspie ….

Musimy pamiętać również o tym, nad płytą indukcyjną należy umieścić urządzenie typu okap które będzie zasysało opary z nad gotujących się w garnkach potraw.

Wśród okapów dostępnych na rynku mamy do wyboru kilka możliwości,

klasyczny okap w wersji wyspowej, działający jako wyciąg, ale niestety musimy doprowadzić nad wyspę kanał wentylacyjny do którego podłączymy nasz okap, wymusza to zastosowanie sufitu podwieszanego w którym ukryjemy rurę do okapu

klasyczny okap w wersji wyspowej, działający jako pochłaniacz, nie musimy doprowadzać nad wyspę wentylacji, ponieważ okap typu pochłaniacz ma wewnątrz wbudowany filtr węglowy który pochłania tłuszcze i zanieczyszczenia, nie musimy stosować sufitu podwieszanego.

Jeżeli zdecydujemy się na okap typu pochłaniacz, możemy wybrać urządzenie o niecodziennym kształcie i ciekawym wyglądzie, które nie wygląda jak okap. Takie urządzenia wyglądają często jak lampy, również mogą się opuszczać się z pod sufitu na linkach, co powoduje zwiększenie ich efektywności. Okap w kuchni z wyspą jest również detalem co wpływa na jej wygląd.

Każda z firm specjalizujących się w produkcji okapów, ma w ofercie kilka urządzeń dedykowanych na wyspę.

Zwrócę uwagę na kilka ciekawostek.

·      okapy sufitowe, wygląd-  płaski panel stalowy z oświetleniem, nie wystający z sufitu więc praktycznie go nie widać / umieszczamy go max 130 cm nad płytą, im wyżej tym mniejsza wydajność

·      okapy wysuwane z blatu typu down draft, umieszczamy je za płytą / najczęściej jako pochłaniacz /

·      płyty indukcyjne 2 w 1 firmy Bora z od razu  wbudowanym okapem, możemy ją podłączyć jako pochłaniacz ale również przez kanał went w podłodze jako wyciąg

·      Okapy firmy Falmec z funkcją E.ion które nie tylko eliminują zapachy ale również jonizują powietrze, idealne rozwiązanie dla alergików

·      Okapy firmy Miele mogą być połączone z płytami indukcyjnymi tej firmy, dzięki funkcji Con@ctivity 2.0. okap i płyta komunikują się ze sobą, włączenie płyty powoduje włączenie okapu a po zakończonym gotowaniu okap wyłącza się samoczynnie.

Zlew jest urządzeniem często umieszczanym na wyspie, jednak dużo rzadziej niż płyta grzewcza. Jest to spowodowane trudnością doprowadzenia na środek pomieszczenia / pod wyspę / odpływu, z odpowiednim spadkiem, biegnącego od zlewozmywaka do pionu kuchennego. Odpływ musi zostać  poprowadzony w podłodze a nie w każdym mieszkaniu jest to możliwe ze względu na grubość stropu. Jednak z każdej sytuacji można wybrnąć, np. jeżeli mamy zdeterminowanego klienta możemy zastosować podest na którym umieszczamy zabudowę kuchenną a wewnątrz podestu przyłącza do zlewu 🙂

Na szczęście zlew na wyspie, w domu jednorodzinnym,  jest dużo dużo prościej umieścić.

O czym jeszcze można wspomnieć przy okazji rozmowy o wyspie kuchennej?

– jeżeli chcemy zastosować gniazdka na wyspie stosujemy, wysuwane z blatu gniazdka typu powerport,

– jeżeli wyspa oddziela kuchnię od salonu, to część zewnętrzną wyspy można obłożyć dekoracyjnym panelami np. z lakierowanego frezowanego mdf-u, ew panelami ze szkła z ciekawym nadrukiem, można wykorzystać zdjęcie które lubimy lub które dobrze się nam kojarzy …..

– wyspa będzie wyglądała jeszcze ciekawiej jeżeli jej dolna część z cokołem oraz przestrzeń pod blatem podświetlimy oświetleniem typu LED / oświetlenie może zmieniać kolor 🙂

– jeżeli mamy bardzo dużą kuchnię to możemy zastosować bardzo ciekawe rozwiązanie, nie jedną wyspę ale dwie wyspy. W jednej wyspie umieszczamy zlewozmywak a w drugiej płytę do gotowania. Dwie wyspy ustawione równolegle obok siebie, gdzie urządzenia czyli zlew i płyta indukcyjna znajdują się od ich strony wewnętrznej, są bardzo wygodnym i ergonomicznym rozwiązaniem.

Podsumowanie, Wyspa Kuchenna w kilku słowach!

Podsumowując kuchnia z wyspą ma same zalety,

·      lepsza funkcjonalność

·      dostęp do przestrzeni dookoła wyspy, więcej blatu w kuchni

·      integracja,  gotujemy razem

·      miejsce do siedzenia

·      ciekawa strona wizualna, wyspa to detal

  ·     kuchnia jest inaczej zorientowana, czyli zwrócona przodem do środka pomieszczenia ew w stronę salonu