MODNA KUCHNIA – ARANŻACJA WYSPY KUCHENNEJ

Czym charakteryzuje się nowoczesna kuchnia?

Nowoczesna kuchnia najczęściej kojarzy się z bardzo funkcjonalnym elementem kuchni, jakim jest wyspa kuchenna. Zazwyczaj ustawia się ją pośrodku pomieszczenia lub w strefie łączącej kuchnię z salonem. Zastosowanie wyspy w kuchni to stosunkowo nowy trend w projektowaniu kuchni, jest to też świetny pomysł na ergonomiczne rozwiązanie tego wnętrza. Funkcjonalna i wygodna kuchnia powinna posiadać dużą wyspę z blatem roboczym i wbudowanymi w nią urządzeniami AGD typu zlew i płyta indukcyjna. Reszta kuchni czyli część magazynowa, powinna być umieszczona w wysokiej zabudowie rozlokowanej dookoła wyspy pod ścianami. Oczywiście w wysokiej zabudowie umieszczamy pozostałe sprzęty AGD do zabudowy typu ekspres, piekarnik, piekarnik parowy oraz chłodziarko-zamrażarka itp.

Kuchnia z wyspą to zmiana sposobu korzystania z kuchnizmianą życia czy jest to prawdą?

Projekt kuchni z wyspą w centrum, to zmiana wyglądu kuchni oraz zupełnie inny układ funkcjonalny. Jako projektant kuchni w Warszawie, wiem, że życie w kuchni z wyspą skupia się w centrum, w środku pomieszczenia, funkcjonuje się w takim wnętrzu zupełnie inaczej niż w klasycznej kuchni gdzie blaty są umieszczone pod ścianami. Wyspa średniej wielkości umożliwia jednoczesne korzystanie z kuchni kilku osobom jednocześnie, użytkownicy są zwróceni przodem do siebie, mają ze sobą kontakt wzrokowy, również mogą ze sobą rozmawiać. Podobnie jest w przypadku osoby przygotowującej posiłek na wyspie kuchennej i drugiej osobie znajdującej się np. w salonie, cały czas „są razem” … to na pewno dobrze wpływa na funkcjonowanie rodziny.

Często nasza kuchnia z wyspą, z pomieszczenia do gotowania czyli wykonywania nieciekawej pracy, staje się strefą do aktywnego spędzania czasu np. Możemy zaprosić do siebie znajomych i razem bawić się w gotowanie. Wspólne gotowanie jest ostatnio bardzo modne, zachęcają nas do tego programy telewizyjne. Dzięki wyspie możemy „rozwinąć skrzydła” podczas gotowania. Dlatego tak ważne jest aby projekt kuchni lub projekt  wnętrza był przemyślany. Wśród osób posiadających otwartą kuchnię z wyspą mamy ostatnio taki trend, na imprezy ze znajomymi zapraszany jest profesjonalny kucharz, który na żywo przygotowuje wyszukane dania i od razu serwuje je gościom.

Czy jest to rozwiązanie do każdej kuchni?

Rozwiązanie typu „wyspa” można zastosować praktycznie w każdej kuchni, pod warunkiem jej odpowiedniej wielkości. Dlatego projekt kuchni musi być przemyślany. Często projektowane przeze mnie wnętrza znajdują się w mieszkaniach w centrum Warszawy, gdzie powierzchnia zaprojektowanego wnętrza musi być przemyślana. Może to być kuchnia otwarta na salon jak również kuchnia która będzie zamkniętym pomieszczeniem. Dla mniejszych kuchni w których nie mieści się wyspa mogę zaproponować namiastkę wyspy czyli tzw półwysep. Jest to „prawie wyspa” która z jednej strony jest przyklejona do ściany / lub jest połączona z resztą blatów / a z drugiej strony mamy wolną przestrzeń przeznaczoną na komunikację wewnątrz kuchni.

Wyspa, co to jest? jaka może być jej wielkość?

Wyspa kuchenna jest to zgrupowanie na środku kuchni ciągu szafek dolnych/stojących przykrytych blatem, wielkość wyspy zależy od przestrzeni w kuchni, trzeba zachować odpowiednią komunikację dookoła wyspy o wystarczającej szerokości, w której powinny minąć się dwie osoby / minimalna to 85-90 cm a max to 110-120 centymetrów

Typowa głębokość zabudowy znajdującej się w kuchni przy ścianie to 60 cm. Wyspa jednak powinna mieć większą głębokość. Najczęściej  są to 2 ciągi szafek ustawione plecami do siebie.  Pozwala to na zastosowanie blatu o podwójnej szerokości, tzn od 90 do 120, dzięki takiej głębokości zapewniony jest swobodny dostęp do wyspy z dwóch stron, czyli wygodne miejsce do pracy dla min. 2 osób stojących naprzeciwko siebie.

Jakie szafki umieścić na wyspie?

Na wyspie na pewno powinno znaleźć się miejsce na szafki z szerokimi szufladami i wydaje mi się, że to rozwiązanie powinno być tutaj priorytetem. Szafki z szufladami zapewniają przestrzeń do przechowywania podręcznych rzeczy z których najczęściej korzystamy, tzn talerze,miski, garnki oraz produkty sypkie …. Na wyspie powinna znajdować również się min jedna szuflada płytka w której będą znajdowały się noże, deska do krojenia, sztućce, wałek do ciasta itp. W kolejnej płytkiej szufladzie możemy umieścić również krajalnicę do pieczywa i wędlin. Na wyspie nie muszą znajdować się tylko szuflady. Możemy po stronie przeciwnej do szuflad / najczęściej od strony salonu / umieścić przeszklone witryny w których umieścimy np talerze, literaturę związaną z kuchnią, książki kucharskie lub ozdobne szkło. Ciekawym pomysłem na dodatkową funkcję wyspy jest również miejsce do zjedzenia szybkiego śniadania lub wypicia porannej kawy. Miejsce do jedzenia/siedzenia, to nic innego jak pozostawienie pustej/ niezabudowanej przestrzeni pod blatem / przestrzeń na nogi musi mieć min 30 cm głębokości, a miejsce przewidziane na 1 osobę to ok 60 cm szerokości / do której wstawiamy wysokie stołki barowe tzw hokery z regulacją wysokości siedziska lub podwyższane krzesła. Pamiętajmy o tym iż wysokość blatu w kuchni to ok 15 cm więcej niż klasycznego stołu.

Jakie urządzenia AGD umieścić na wyspie?

Jeżeli chodzi o urządzenia, to jest jedna zasada: na wyspie raczej nie umieszczamy piekarnika, wygodniej będzie jeżeli przeniesiemy go do strefy z wysoką zabudową, a ulokowanie go na wysokości 90 cm zapewni do niego wygodny dostęp.

Na wyspie za to najczęściej umieszczamy, płytę do gotowania z okapem i zlewozmywak.

Niestety umieszczenie urządzeń na wyspie jest dosyć trudne i trzeba się do tego odpowiednio przygotować. Należy koniecznie, zgodnie normami budowlanymi przygotować przyłącza wodne i elektryczne a także wentylację.

Płyta do gotowania, to koniecznie płyta indukcyjna, pod wyspę w podłodze doprowadzamy przewód z odpowiednim napięciem tzw siłą. Doprowadzenie gazu do wyspy jest bardzo trudne a często wręcz niemożliwe ponieważ przepisy budowlane zabraniają zabudowywania przewodu z gazem w ścianach lub w podłodze. Z tego względu rezygnujemy z płyty gazowej na wyspie ….

Musimy pamiętać również o tym, nad płytą indukcyjną należy umieścić urządzenie typu okap które będzie zasysało opary z nad gotujących się w garnkach potraw.

Wśród okapów dostępnych na rynku mamy do wyboru kilka możliwości,

klasyczny okap w wersji wyspowej, działający jako wyciąg, ale niestety musimy doprowadzić nad wyspę kanał wentylacyjny do którego podłączymy nasz okap, wymusza to zastosowanie sufitu podwieszanego w którym ukryjemy rurę do okapu

klasyczny okap w wersji wyspowej, działający jako pochłaniacz, nie musimy doprowadzać nad wyspę wentylacji, ponieważ okap typu pochłaniacz ma wewnątrz wbudowany filtr węglowy który pochłania tłuszcze i zanieczyszczenia, nie musimy stosować sufitu podwieszanego.

Jeżeli zdecydujemy się na okap typu pochłaniacz, możemy wybrać urządzenie o niecodziennym kształcie i ciekawym wyglądzie, które nie wygląda jak okap. Takie urządzenia wyglądają często jak lampy, również mogą się opuszczać się z pod sufitu na linkach, co powoduje zwiększenie ich efektywności. Okap w kuchni z wyspą jest również detalem co wpływa na jej wygląd.

Każda z firm specjalizujących się w produkcji okapów, ma w ofercie kilka urządzeń dedykowanych na wyspę.

Zwrócę uwagę na kilka ciekawostek.

·      okapy sufitowe, wygląd-  płaski panel stalowy z oświetleniem, nie wystający z sufitu więc praktycznie go nie widać / umieszczamy go max 130 cm nad płytą, im wyżej tym mniejsza wydajność

·      okapy wysuwane z blatu typu down draft, umieszczamy je za płytą / najczęściej jako pochłaniacz /

·      płyty indukcyjne 2 w 1 firmy Bora z od razu  wbudowanym okapem, możemy ją podłączyć jako pochłaniacz ale również przez kanał went w podłodze jako wyciąg

·      Okapy firmy Falmec z funkcją E.ion które nie tylko eliminują zapachy ale również jonizują powietrze, idealne rozwiązanie dla alergików

·      Okapy firmy Miele mogą być połączone z płytami indukcyjnymi tej firmy, dzięki funkcji Con@ctivity 2.0. okap i płyta komunikują się ze sobą, włączenie płyty powoduje włączenie okapu a po zakończonym gotowaniu okap wyłącza się samoczynnie.

Zlew jest urządzeniem często umieszczanym na wyspie, jednak dużo rzadziej niż płyta grzewcza. Jest to spowodowane trudnością doprowadzenia na środek pomieszczenia / pod wyspę / odpływu, z odpowiednim spadkiem, biegnącego od zlewozmywaka do pionu kuchennego. Odpływ musi zostać  poprowadzony w podłodze a nie w każdym mieszkaniu jest to możliwe ze względu na grubość stropu. Jednak z każdej sytuacji można wybrnąć, np. jeżeli mamy zdeterminowanego klienta możemy zastosować podest na którym umieszczamy zabudowę kuchenną a wewnątrz podestu przyłącza do zlewu 🙂

Na szczęście zlew na wyspie, w domu jednorodzinnym,  jest dużo dużo prościej umieścić.

O czym jeszcze można wspomnieć przy okazji rozmowy o wyspie kuchennej?

– jeżeli chcemy zastosować gniazdka na wyspie stosujemy, wysuwane z blatu gniazdka typu powerport,

– jeżeli wyspa oddziela kuchnię od salonu, to część zewnętrzną wyspy można obłożyć dekoracyjnym panelami np. z lakierowanego frezowanego mdf-u, ew panelami ze szkła z ciekawym nadrukiem, można wykorzystać zdjęcie które lubimy lub które dobrze się nam kojarzy …..

– wyspa będzie wyglądała jeszcze ciekawiej jeżeli jej dolna część z cokołem oraz przestrzeń pod blatem podświetlimy oświetleniem typu LED / oświetlenie może zmieniać kolor 🙂

– jeżeli mamy bardzo dużą kuchnię to możemy zastosować bardzo ciekawe rozwiązanie, nie jedną wyspę ale dwie wyspy. W jednej wyspie umieszczamy zlewozmywak a w drugiej płytę do gotowania. Dwie wyspy ustawione równolegle obok siebie, gdzie urządzenia czyli zlew i płyta indukcyjna znajdują się od ich strony wewnętrznej, są bardzo wygodnym i ergonomicznym rozwiązaniem.

Podsumowanie, Wyspa Kuchenna w kilku słowach!

Podsumowując kuchnia z wyspą ma same zalety,

·      lepsza funkcjonalność

·      dostęp do przestrzeni dookoła wyspy, więcej blatu w kuchni

·      integracja,  gotujemy razem

·      miejsce do siedzenia

·      ciekawa strona wizualna, wyspa to detal

  ·     kuchnia jest inaczej zorientowana, czyli zwrócona przodem do środka pomieszczenia ew w stronę salonu

Twój Projektant Kuchni – Warszawa