Organizacja kuchni – poznaj kilka porad

Jak wiecie, w swoich projektach kładziemy ogromny nacisk, na funkcjonalność i nowoczesność. Dla nas organizacja pomieszczeń ma być tak przemyślana, aby domownicy z łatwością mogli wykonywać swoje obowiązki. Dlatego też postanowiliśmy zebrać kilka porad, dotyczących organizacji kuchni.

Podział kuchni na strefy

Temat trójkąta roboczego i organizacji szafek w kuchni nie jest Wam już obcy. Nie raz już wspominaliśmy, jakie odległości poszczególne strefy mają mieć między sobą. Dla przypomnienia kuchnia powinna dzielić się na 4 najważniejsze strefy, czyli:

  • Strefa do przechowywania żywności,
  • Strefa do przygotowywania posiłków,
  • Strefa do gotowania i pieczenia,
  • Strefa do zmywania.

Dzięki zastosowaniu odpowiedniego podziału kuchni zyskujemy przestrzeń i bez problemu jesteśmy w stanie wykonywać swoje kuchenne obowiązki, takie jak przygotowywanie rodzinnego obiadu lub pieczenie ulubionego ciasta. Więcej na temat strefy w kuchni znajdziecie na naszym blogu.

Jak układać rzeczy w szafkach kuchennych?

Odwieczny dylemat każdej kobiety. Jak poukładać rzeczy w szafkach, tak aby bez większych problemów odnaleźć potrzebne rzeczy? Tutaj warto sięgnąć po akcesoria do przechowywania sztućców, jakieś pojemniki – najlepiej różnej wielkości oraz przyprawniki. Dzięki kilku kuchennym gadżetom z łatwością posegregujmy przyprawy, sztućce, przedmioty oraz produkty. Warto przypomnieć, że do szuflad kuchennych są dostępne – organizery, separatory, uchwyty na talerze i pokrywki.

Akcesoria kuchenne to również jeden z lepszych sposobów, który pozwoli nam kontrolować ewentualne zapasy. Jak już widzimy, że mąka jest na wyczerpaniu, to możemy zapisać na kartce i kupić przy następnej wizycie w sklepie. Niby tak niewiele, a życie staje się o wiele prostsze.

Zrezygnuj z nadmiaru niepotrzebnych gadżetów kuchennych

Lubisz tzw. przepych? Podoba Ci się, gdy blaty robocze są zastawione mikserami i innymi akcesoriami? To jeden z głównych problemów, które powoduje że gdy chcesz przygotować posiłek „na szybko”, to musisz najpierw zorganizować sobie wolną przestrzeń. Naprawdę warto w tej sytuacji zakupić wielofunkcyjne przyrządy niż mieć wiele podobnych przedmiotów, które tak naprawdę wykorzystujesz do tej samej czynności.

Blat roboczy, to obszar który powinien umożliwić Ci jak najszybsze i najłatwiejsze przygotowanie posiłku. Nie zaśmiecaj go gadżetami. Zanim zabierzesz się za porządki to zastanów się czy przedmioty, które są na blacie wykorzystujesz regularnie i czy na pewno spełniają swoją funkcje?

Odpowiedz na to krótkie pytanie pozwoli Ci wyeliminować zbędne i mało przydatne przedmioty. Zadbaj o swoją przestrzeń w kuchni i popracuj nad funkcjonalnością. W końcu dobrze by było, aby pozostali domownicy również odnaleźli się w kuchennym pomieszczeniu.
Sprytna i przemyślana organizacja szafek kuchennych oraz blatów roboczych może okazać się świetnym krokiem naprzód. Skorzystaj z naszych porad i ciesz się uporządkowaną przestrzenią w kuchni!