Zmiany w kuchni na przestrzeni ostatnich 20 lat

Jak już wiecie z poprzednich naszych wpisów, projektami kuchni zajmujemy się już blisko 20 lat. W tym czasie, w kuchniach naszych klientów zaszło bardzo dużo zmian. Ten okres czasu pozwolił nam zauważyć zmieniające się trendy i wymagania klientów, o których zaraz powiemy więcej.

Projekty kuchni – jak to było kiedyś?

Kiedyś aranżacje skupiały się głównie na tym, żeby przestrzeń kuchni wypełnić maksymalnie, jak tylko się da. Kuchnie były najczęściej oddzielnymi pomieszczeniami, więc szafek miało być jak najwięcej. Przy projektowaniu wykorzystywaliśmy gotowe moduły, które opierały się na szerokościach 40 i 60 cm.

Praktycznie wszystkie szafki były otwierane. Wtedy jeszcze nie było mody na szerokie szuflady. Były wąskie i pełniły rolę schowków na sztućce albo na drobiazgi. Sprzęty AGD były urządzeniami wolnostojącymi.

Patrząc z perspektywy czasu, to kiedyś szafki były robione ze słabych jakościowo materiałów. Do wyboru mieliśmy płytę wiórową oklejoną taśmą papierową, płytę mdf foliowaną albo ramkowe fronty z drewna. Boki szafek najczęściej były białe, a kolorystyka była bardzo uboga.

To były stare czasy, ale tak to się kiedyś robiło. Miało być dużo szafek i musiało być tanio.

Aranżacja kuchni – zmiany na lepsze

Z czasem wymagania klientów zwiększyły się i zaczęły ewoluować, a my mając coraz większe doświadczenie zaczęliśmy wreszcie projektować kuchnie, które są coraz wygodniejsze i coraz ładniejsze.

Pojawiły się urządzenia do zabudowy. Na początku piekarnik i płyta gazowa, ale już osobno. Dzięki czemu można było je rozdzielić, umieszczając piekarnik w słupku nad blatem.

Oprócz AGD nowego typu dostaliśmy do dyspozycji szerokie szuflady firmy Blum, Baa i te z hamulcem. To było rewolucyjne i stało się standardem aż do dzisiaj. Pojawiły się systemy wyposażenia wewnętrznego typu cargo i wkłady do szuflad.

Zaczęliśmy stosować również lakierowane fronty z mdfu w wykończeniu półmatowym.

Zmiany następowały stopniowo, ale były coraz większe, bo na rynek weszły nowe laminaty w wielu kolorach. Pojawiły się także forniry, rodzime i egzotyczne. Nastała moda na kuchnie nowoczesne. Zaczęliśmy powszechnie stosować szerokie szuflady, system bezuchwytowy i uchwyty relingowe. Wreszcie boki szafek miały taki sam kolor, jak fronty a kolorów mieliśmy do wyboru kilkadziesiąt.

Te zmiany tak naprawdę pozwalają nam do dzisiaj zaprojektować fajną i wygodną kuchnię.

Ale na tym przygody ze zmianami się nie kończą.

Kolejnym etapem rozwoju było wprowadzenie na rynek płyt ceramicznych oraz pełnej palety sprzętu AGD do zabudowy. Zmywarka zaczęła być standardem. Modne stały się również wzorzyste forniry typu palisander i lakierowanie frontów w połysku. Wtedy też zaczęliśmy projektować pierwsze otwarte kuchnie z wyspą. To była ogromna zmiana na plus.

Zmieniło się właściwie wszystko pod kątem oczekiwań klientów. Chcieli mieć nowoczesne, użytkowe i w pełni funkcjonalne kuchnie. Do tego wszystkiego zaczęły być eleganckie, ściśle spersonalizowane, projektowane i produkowane na wymiar.

Klient nasz Pan? Co to oznacza?

Zmiany na plus, ale gdzie w tym wszystkim jest “haczyk”?

Jednym z największych oczekiwań klientów był RABAT. Klienci chcieli mieć wszystko, ale żeby ceny były jak najniższe i negocjowane indywidualnie. Wiadomo, przez to było dużo emocji i nerwów. To był rynek klienta.

Projekty kuchni – XXI wiek

Wiemy jak było kiedyś, ale jak jest dzisiaj?

Podsumowując, nasz licznik zaprojektowanych kuchni już jakiś czas temu przekroczył liczbę ponad 1000.

Obecnie aranżacje kuchni są zaskakujące, do tego nowoczesne, minimalistyczne, ale i bardzo funkcjonaln. Dbamy o to, aby były wykonane z pełną dbałością o szczegóły i najmniejsze detale. W większości projektujemy kuchnie nowoczesne – otwarte, połączone z salonem, bądź z jadalnią. Najczęściej w takich kuchniach znajduje się wyspa lub półwysep.

Jeśli chodzi o sprzęty AGD, to klienci decydują się na płyty indukcyjne, a nawet na płyty indukcyjne z wbudowanym okapem. Trzeba przyznać, że jest to bardzo fajny dodatek.

Pojawiły się również blaty z kwarcogranitu i spieków kwarcowych. Nie lubimy już połysków. Wszędzie dominuje półmat lub głębokie maty. Fronty i blaty są dostępne we wszystkich kolorach. Ogromną rolę w teraźniejszych kuchniach odgrywa oświetlenie. Nic dziwnego, LED to bardzo ważne i potężne narzędzie do kreowania przestrzeni.

Klienci chętnie sięgają po dodatki wykonane z kamienia, plastiku oraz metalu. Zależy nam na tym, aby pomieszczenia były rodzinne, piękne i przede wszystkim ciepłe.

Projektant wnętrz, a klienci

To nie koniec zmian, ponieważ zaszła jeszcze jedna, dosyć istotna. Dotyczy bezpośrednio klientów. Zaczęli doceniać naszą pomoc. Pomoc profesjonalistów, którzy kształtują otaczającą ich przestrzeń na najbliższe kilka, kilkanaście lat.

Miło jest być docenianym, zwłaszcza jeżeli wierzy się w swoją życiową misję, która jest również pasją. Misję pomagania ludziom, żeby żyło im się lepiej, ładniej i wygodniej niż kiedykolwiek wcześniej. Dzisiaj coraz częściej spotykamy się z ogromną życzliwością ze strony klientów. Właśnie ta życzliwość daje nam bardzo dużo satysfakcji, motywuje i mobilizuje do dalszego działania. Tworzymy projekty kuchni z myślą o Was, o naszych klientach.